IMG_1115[1]
Milakulak Svensk Mästare Fälttävlan Milakulak Svensk Mästare Fälttävlan

Milakulak

Uppfödd av Lene Nissen Lembke. Initialt hopphäst upp til 1.50m hoppning men skolades om till fälttävlanshäst där han segrade 13 gånger på rad innan han vann SM för young riders och deltog i EM. På detta Europamästerskap ådrog sig Milakulak en mycket allvarlig skada på djupa och ytliga böjsenan. Skadan krävde två operationer, 6 månaders boxvila och ett års rehabiliteringsträning, men efter detta var Milakulak frisk nog att åter tävla fälttävlan i fullt format det vill säga med både distans och steeplechase i samband med terrängprovet. Milakulak tävlade CCI**** efter sin skada, pensionerades som 18-åring och fick då gå lätta klasser med en junior som läromästare.

Rehabiliteringen för Milakulak innefattade mycket skritträning på asfalt och mycket långsam uppträning. Först 14 månader efter skadan fick han lov att gå i snabbare tempo och mellan/ökad trav. Vi undvek allt som skulle kunna överbelasta senan, hade alltid bandage med hårt stötdämpande material och efter varje träning kyldes benet i 30 minuter varefter han bandagerades och var alltid bandagerad för att undvika svullnader. Senan behandlades med Biolight och laser både i akutskedet och efter under hela det långa läkningsförloppet.

Up-Stream Up-Stream

Up-Stream

Köptes från Holland som hopphäst men befanns på veterinärbesiktningen vara halt på böjprov på alla fyra benen. Röntgen visade artros, förslitningar och pålagringar i båda framknäna, alla kotorna och haserna. Trots detta fungerade Up-Stream i 5 år som hopphäst i svår internationell hoppning inklusive Europamästerskap för young rider och Skandinaviumstarter. Up-Stream gick trots sina förslitningar även svår internationell fälttävlan CCI**** med bra resultat.

Up-Stream krävde optimal träning och behandling för att kunna tävla. Hans ben kyldes i kallt vatten efter varje träningspass. Han tränades mycket sparsamt och enbart i låga tempo på mjukt, sviktande underlag. Skoningen var en av de viktigaste komponenterna till att han skulle må bra i sina leder. Up-Stream gick med sk Slypner skor som numera endast kan köpas från USA. Läs mer under fliken veterinärklinik - hovslageri. De kräver specialutbildad hovslagare men är fantastiska skor för hästar med slitna och ömma leder då de är stötdämpande som en joggingsko. Up-Stream var alltid bandagerad med varma bandage och kontrollerades av veterinär 2 gånger per månad för att snabbt kunna ge vila och eventuell behandling när han blev överbelastad. Up-Stream tävlade till 17 års ålder.

Adonis

Adonis började sin karriär på galoppbanan i USA: Han tränades för start i de stora loppen som Kentucky Derby. Tyvärr drabbades han av en så kallad allvarlig fraktur och senskada i ena frambenet. Adonis opererades och benet skruvades ihop med titanskruvar. Efter operationen stöttades han av en hängmatta och var gipsad. Efter 3 månader kunde gipset tas bort. För att inte belasta benet fick han börja med simträning vilket följdes av träning på rullband i vatten och till slut på vanligt underlag. Efter ett år var han stark nog att rida på och efter ytterligare ett halvt år var han rehabiliterad och omskolad till hopphäst.

Milkshake

Milkshake började sin karriär som hopphäst och gick finalen i Fasterbo som 5-åring. Efter detta omskolades hon till dressyrhäst och gick Prix St George med en young riderryttare på landslagsnivå när hon under en landslagsträning drabbades av en svår knäskada. Knäskadan krävde operation och då såg man att både korsband och menisk var skadade. Prognosen var urusel, möjligen att hon kunde fungera i avel. Två föl senare var Milkshake ohalt. Vi rehabiliterade med målet att bygga upp så mycket muskelmassa som möjligt runt knät för att få stabilitet. Efter ett års träning startade Milkshake Grand Prix dressyr och tävlade sedan Grand Prix med placeringar i många år.

Lejonkungen
Ett fint litet fullblod som halkade omkull i hage. Slog i hela höger sida av huvud och hals. Stora blödningar runt halskotpelaren, örat och skador på ögat. Var så yr och vinglig att han trillade omkull vid minsta obalans eller försök att flytta sig. Ägaren vill försöka att rädda sin häst så när djurambulansen inte vågade köra den till djursjukhuset satte vi igång med intensivvård i hästens stall. Han fick behandling med smärtstillande, lungnande, avsvällande läkemedel samt ögondroppar dygnet runt i början. Alla runt hästen kämpade tillsammans med Lejonkungen som inte ville ge upp. Efter några dagar blev det sakta bättre men det krävdes nästan en månads intensivvård innan han kunde gå säkert ut ur boxen utan att trilla. Lejonkungen är ännu inte återställd helt men det går åt rätt håll, han är stadig på benen och har sakta börjat sin rehabilitering. Ögonskadan har läkt och alla blödningar har stabiliserats fint. Ett team av människor behövdes för att rädda livet på Lejonkungen som var så svårt skadad att det inte gick att ta honom till ett djursjukhus men tack vare alla insatser och egen kämparvilja återhämtar han sig efterhand.

Nasdaq
En 6-årig ardenner ämnad för tävlingsmässig körning som skadade sig oturligt i hagen. Slet sönder hud, muskler, stora sträcksenan, nerver och blodkärl precis under hasen. På djursjukhuset sa dom till ägaren att ge upp men ägaren älskade sin häst och bad mig hjälpa till. På djursjukhuset sydde man ihop så gott det gick och gipsade hela benet. Efter någon dag flyttades hästen till Kungsborgs Gård där vi samarbetade med Niklas och Ulrika. Efter många månders arbete, bandagebyte flera gånger per vecka och laserbehandling har såret läkt, senan fungerar och Nasdaq är ohalt. Sakta har Nasdaq börjat röra på sig för att träna upp alla muskler igen. Nasdaq är friskförklarad och skall tränas upp med målet att starta tävlingar i körning kommande år.

Detta är bara början, fler fall kommer....